I Love Lamp: Saddle Up

When we moved up here 10 months ago, I made a list of things I wanted to fix in the house within the first year. And I wrote it down because it's really, REALLY easy to just get used to things. "We'll fix that soon" becomes "we've been living with that for five years" very easily for even the most design obsessive folks. One of the things on the list was the doorway between the kitchen and the living room.

Back in February we painted the kitchen, made small bar, and hung our barn door to create a separation. But we called it a day before finishing the saddle and frame. Mostly because we weren't quite sure what to do.

But after 10 months of taking an awkwardly large step over this gaping hole, it was TIME.

The old beam is kinda cool, but the bulbous insulation and inevitable dust bunny collections were not. And while the stratigraphy of the frame fascinates every contractor/carpenter who comes through, we were pretty sick of looking at it.

So what to do?

The previous owners left a big stack a cedar barn siding which we've turned into everything from the Inn's bar to the tables to my desk. Not to mention a TV stand, a nightstand, a day bed.... haha! So naturally, we decided that cedar would do just fine as a frame and saddle.

Steven measured, cut the pieces, and drilled some guide holes for our screws so as to not split the wood.

And no, it's not exactly traditional to use screws for this kind of thing, but we've got a rustic enough look going on and down the line we might want to remove the wood and use it elsewhere when we do a deeper kitchen renovation.

We started with the top part of the frame.

Moved to the side pieces, several of which we had to notch to fit the irregular shapes going on.

And then fitted the saddle, which involved some "poor man's planing" as Steven called it. Yes, that's his Swiss Army knife.

He added supports since we didn't want the saddle to bend when you stepped on it. They look like they were installed by a 3 year old with a hammer but the erratic placement is actually quite precise to fit the uneven surface.

And voila!

Steven also decided to add a small bit of trim to the part in the kitchen where the wall otherwise very unevenly meets the frame to finish it off.


I love it, love it, love it. Though it's really kind of bizarre how luxurious having a continuous floor feels. Naturally we keep stepping over it as if the saddle still isn't there. I'm sure we'll happily get used to it soon!

(What is I Love LampThis is I Love Lamp.)